Benvinguts

Som l’entitat encarregada d’organitzar el “Ball de les Llauradores”, l’últim a incorporar-se als actes processionals que se celebren a Algemesí els dies 7 i 8 de setembre amb motiu de les festes de la “Mare de Déu de la Salut” d’Algemesí, els orígens de la qual es remunten a 1247.

Les Llauradores som una associació constituïda oficialment el 1994 al voltant de l'herència tradicional del Bolero d’Algemesí transmès al llarg del temps de persona a persona, amb l’objectiu ferm de guarnir el folklore tradicional de la nostra ciutat, mitjançant l’ensenyament i correcta vigilància en l’execució del Bolero.

Etiquetas:

Sant Onofre 2008

Entrem en Juny, i el proper dijous 12 es celebra la festivitat de sant Onofre, per la qual cosa, i com es tradicional, les Llauradores participarem en la processó del trasllat del sant, des de la Basílica cap a l'ermita ubicada al cementeri vell.

Us emplacem a participar el proper dijous 12 de juny a les 10:30 en la Plaça Major, recordant-vos que els diumenges a partir de les 20 hores, a la Casa de la Joventut, hi ha assaig per a repassar.

Després de la processó tots plegats ens fotrem un bon dinar. És important confirmar l'assistència.

Aquest dibuix tan simpàtic del Ball de les Llauradores, formava part, junt a altres tres al·legòrics a la Muixeranga, Bastonets i Tornejants, del cartell que ja fa uns quants anys guanyà el concurs anunciador de les Festes de la Mare de Deu, obra de Jero Sànchis. Ha sigut un dels cartells mes amanits i que mes joc ha donat, reproduït fins a la sacietat en quadres de punt, parxisos i altre tipus de manualitats.

A hores d'ara, aquestes icones estan apunt de convertir-se en obra de culte i col·leccionisme, ja que, han sigut reproduïdes en imant de nevera d’uns 7x7 cm, i en breu s'espera que la resta de balls, els quals no apareixien al cartell, formen part de la col·lecció, encàrrec que per part de l'Ajuntament a se li ha fet a l'autor.

Etiquetas:

Assaig

Tots els diumenges, a partir de les 20 hores, a la Casa de la Joventut, hi haurà assaig per tal de repassar i perfeccionar les passades.

Ja ho sabeu, calçat còmode i les castanyoles, a més a més d'una bona dosi de paciència.

Etiquetas:

III Trobada de Boleros Ciutat d'Algemesí (crònica)

Com cada mes de maig des de fa 3 anys, el Ball de les Llauradores d’Algemesí ha congregat a veïns i visitants, per tal d’oferir-los una bona mostra de folklore, l’objectiu del qual ha sigut apropar-los les similituds que el bolero d’Algemesí té amb altres de diversos indrets de la geografia espanyola.

El passat dissabte 24 de maig, tancarem un cicle que començà en 2006 per celebrar el centenari, amb el Bolero Liso de ma de l’Escola Bolera de Madrid, al qual va seguir l’Escola Andalusa amb el Bolero de Bedmar o de Villacarrillo i finalitzàrem, amb el Bolero Mallorquí, passant per Carcaixent, l’Alcúdia i Castelló amb el Bolero Loco, que també ens han acompanyat i han sigut protagonistes de cada una d’aquestes trobades.

De bon de matí, el grup “Aires Mallorquins” aterrava a l’aeroport de Manises i es traslladava a Algemesí, els quals, acompanyats per una nodrida representació del Ball de les Llauradores, feren un tomb pel poble, visitant la Basílica de Sant Jaume i el Museu de la Festa, i degustant un bon plat de paella al parc Salvador Castell.

Ja per la vesprada, arribà el “Grup Castelló” Associació d’Estudis Tradicionals, acompanyat pel nostre company Vicent Domènech, però una tromba d’aigua a hora horada, va deslluir l’acte obligant en l’última moment a cancel·lar la cercavila i traslladar-se de la Plaça Major a Teatre Municipal.

El públic que va respondre multitudinàriament a la crida feta per part del Ball de les Llauradores, va omplir de gom a gom el pati de butaques i va poder gaudir d’un programa variat a més a més d’una bona mostra dels diferents estils i balls, tant de la província de Castelló com de Palma de Mallorca.

Per últim i com no podia ser d’altra manera, les Llauradores oferiren els seus 6 balls, acompanyats per la música de vent, finalitzant d’alt de l’escenari amb un quadre de ball de cada un dels dos grups convidats i les Llauradores interpretant els seus passades tots junts al so d’una mateixa melodia, la mes antiga i popular i, que Algemesí coneix com a bolero vell, nexe d’unió de totes tres formacions.

El Ball de les Llauradores, vol agrair a tots aquells, que acceptaren el repte i, feren possible que en pocs minuts, a mida que anaven produint-se els fets, es pogueren prendre les mides oportunes per que el Teatre pugues acollir la Trobada, salvant-se la situació per la inclemència del temps.

La III Trobada de Boleros reúne a grupos de folclore de Castellón y Mallorca

Article publicat a LAS PROVINCIAS edició La Ribera el 24/05/08 (vore article)

El grupo de les Llauradores visitó en abril las Baleares para mostrar su danza.

El Maig de Tradicions de Algemesí continúa hoy con la III Trobada de Boleros a las ocho de la tarde en la Plaça Major. Una iniciativa que arrancó con la celebración del centenario de la existencia del baile de les Llauradores en la procesión de la Mare de Déu de la Salut, y que poco a poco va trayendo a la ciudad a los grupos de boleros más reconocidos del país que comparten la misma música tradicional.

El bolero uno o bolero mallorquín es la música más antigua que tiene el baile de les Llauradores. Es una música que comparte la mayoría de conjuntos de baile de este estilo pero con diferentes variaciones. Por ello les Llauradores d'Algemesí con la Trobada quieren compartir una jornada de folclore con estos grupos hermanos.

Visita a las Baleares.
En esta edición el grupo d'Algemesí, que en abril visitó las Islas Baleares por cortesía de la casa regional de Valencia, ha invitado al Grupo Castelló, con el que comparte del bolero uno en la danza bolero loco y el Grupo Aires Mallorquins que interpreta el bolero mallorquín original.

El baile tiene su esencia dentro de la Procesión de la Mare de Déu. Originalmente era el único baile donde la mujer adulta podía participar en la danza a la patrona. Aún hoy, su indumentaria mantiene el vestido y el peinado de valenciana de cuando se contempló por primera vez en Algemesí en 1906.

El nombre de cada bolero responde a los nombres de los maestros del baile."
SALUT NAVARRO/ALGEMESÍ

Etiquetas:

Última hora de la Trobada

Cal recordar que el proper dissabte 24 de maig a les 19:30 hores, a la plaça Major, tindrà lloc la III Trobada de Boleros Ciutat d'Algemesí amb la participació de l'agrupació "Aires Mallorquins" de Palma de Mallorca i "El Grup Castelló" de Castelló de la Plana.

El proper dilluns 19 i dijous 22 de maig, a les 22 hores, a la Casa de la Joventut -C/ Les Escoles- hi haurà l'assaig preparatori per a la Trobada, us emplacem a acudir.

La concentració per a la cercavila està programada a les 18:30 hores del dissabte a les portes del Museu de la Festa. Cal puntualitat. El recorregut partint de les portes del Museu de la Festa fins a la Plaça Major tindrà lloc pels carrer Nou del Convent i Molí.
En cas de plutja, l'acte es realitzarà al Teatre Municipal (entrada lliure).

Etiquetas:

Viatge a Mallorca

Ací teniu les primeres imatges del grup que va acudir a Mallorca. Hem deixat el llistó molt alt. Això és ballar!. Llàsima que la pluja feu acte de presència i no lluirem el que ens correspon, i els mallorquins s'hagueren de conformar només amb un parell de balls, però qui vullga més que vinga a Algemesí, tothom està convidat.

Recull de prempsa: Ultima hora digital Valencia en ses Voltes 12/05/2008 i "Plantà" de fallas

PD: Rebuscant per internet, en hem topetat amb un vídeo que pel que es veu, és el que realment han estat fent els nostres companys del grup, (vore el video)

Etiquetas:

Un maig de tradicions